sobota, 2 listopada 2013

Olejek z czarnuszki


Dzisiaj o moim 2 olejku, który znajduje swoje zastosowanie w pielęgnacji ciała jak i włosów. Produkt ten otrzymałam dzięki uprzejmości sklepu www.etnobazar.pl . Jeśli chcecie dowiedzieć się o moich doświadczeniach z tym preparatem, to zapraszam do czytania dalszej części postu.



Co to jest czarnuszka? / Co to jest olejek z czarnuszki?


Ma wysokie działanie lecznicze. Nasiona Czarnuszki są stosowane jako środek leczniczy już od czasów starożytnych. W krajach arabskich olejek z czarnuszki jest panaceum, tzw. „ złotem faraonów”. Jest lekiem, o którym mówi się , że „leczy wszystko – oprócz śmierci”.

Olej z czarnuszki poprawia kondycję skóry, przede wszystkim suchej i dojrzałej, dzięki właściwościom przeciwutleniającym, opóźnia proces powstawania zmarszczek. Zmiękcza i wygładza skórę, nawilża i wzmacnia przesuszone i zniszczone włosy oraz łagodzi podrażnienia, również te wywołane nadmierną ekspozycją na słońce. Może być stosowany do masażu, który rozluźni spięte mięśnie i działa przeciwbólowo.

Czarnuszka siewna (Nigella sativa) jest jednoroczną rośliną, należy do rodziny jaskrowatych. Posiada białe, niebiesko żyłkowane kwiaty. Inne jej nazwy to: czarnuszka ogrodowa,   czarnuszka egipska, czarnucha, kąkolnica, kolendra siewna, czy panna w zieleni. Jej owocem jest mieszek z czarnymi, pachnącymi  kamforą nasionami. (powyższe informacje pochodzą z str. internetowej: etnobazar.pl )






 Właściwości  naturalnego olejku z czarnuszki:
  • leczy problemy i choroby skórne : łuszczycę, atopowe zapalenie skóry, grzybicę brodawki, trądzik, opryszczkę,
  • oczyszcza cerę (należy  smarować miejsca chorobowe 2x dziennie),
  • odżywia i zmiękcza skórę
  • przeciwdziała wypadaniu włosów, łysieniu oraz łupieżowi,
  • łagodzi stany zapalne skóry, poparzenia,
  • przyspiesza gojenie się ran,
  • zmniejsza ból oczu - stosowany jako kompres z ciepłą wodą,
  • posiada intensywny zapach.
Skład: 100% naturalny olej z czarnuszki.
Olej z czarnuszki zawiera głównie olejek lotny oraz znaczne ilości witaminy E i nienasyconych kwasów tłuszczowych, wśród których przeważa kwas linolowy i oleinowy
Stosować wedle zapotrzebowania , przeznaczone do codziennego użytku lub w przypadku doraźnych problemów skórnych.

Olejek z czarnuszki może być stosowany bezpośrednio na skórę, bez rozcieńczania.
Olejek kosmetyczny, do użytku zewnętrznego. Nie powinien być stosowany przez kobiety w ciąży. (powyższe informacje pochodzą ze str. etnobazar.pl)



Informacje ogólne o produkcie:

Produkt: Olejek z czarnuszki;
Pojemność: 60 ml;
Cena: 25,90 zł;
Dostępność: sklep www.etnobazar.pl (Kliknij by przejśc do sklepu);



 Opakowanie:

Olejek znajduje się w szklanej buteleczce z plastikową zakrętką, która uprzednio była zabezpieczona. 


 Konsystencja / Kolor / Zapach:

Olejek ten na żółtawe zabarwienie. Nie jest gęsty, ale gęściejszy od zwykłej wody. Zapach ma dość specyficzny, ponieważ nawet nie potrafię go określić, coś jakby pomiędzy ziołami, a maściami na gardło. Za pierwszym razem trochę mi ten zapach przeszkadzał, ale po kilku razach już w ogóle o nim zapominałam.




Do czego używałam osobiście olejku z czarnuszki? Co zauważyłam?:

Od kiedy otrzymałam ten olejek od razu wiedziałam jak go wykorzystam:
  • jako maseczka na twarz: tzn nalewałam odrobinę na łyżeczkę olejku, a później rozprowadzałam pacami po twarzy, następnie po godzinie takiego okładu na twarzy zmywałam go letnią wodą (Co zauważyłam: Moja cera pozostawia wiele do życzenia, ponieważ mój trądzik jest dość poważny, a jednak olejek coś w nim zmienił (nie są to jakieś diametralnie wielkie zmiany, ale lekką poprawę zauważyłam). gdy miałam parę dość mocnych "nieprzyjacieli", tak po tej maseczce one stawały się znośnie i nie były już w stanie zapalnym. tak jakby się skupiały w jednym miejscu i były szybciej gotowe do wyjścia. Kolejnym małym, ale plusem jest to, że jak ją zmywam nasza twarz wygląda na bardziej promienną, może to dlatego, że olejek jest o zabarwieniu lekko żółtawym przez co i mój kolor skóry się polepszył. Dziewczyny z trądzikiem NIE musicie się bać, że pogorszy on Wam stan Waszej cery. Tak jak pisze w właściwościach, on pomaga w leczeniu skóry.
  • do olejowania włosów: nie robiłam tego często, ale robiłam. po prostu brałam olejek i wcierałam głównie przy skroniach i tam gdzie zazwyczaj robię przedziałek wykonując przy temu lekki masaż skóry. Nie zauważyłam jakiś zmian, ale wiem, że trzeba do tego cierpliwości. Nie zauważyłam, żeby mnie uczulał czy coś.
 Myślę, że ten olejek jest tak samo przydatny, a może i bardziej od olejka rycynowego. Jeśli chcecie polepszyć stan Waszej cery, dzięki naturalnym środkom, to serdecznie polecam.

Miałyście ten olejek?
Używacie jakiś olejków? Jak tak to jakie to są i czy się sprawdziły?
Polecacie inne olejki oprócz tego i rycynowego?

Serdecznie pozdrawiam:)
Natalia:)

Produkt ten otrzymałam, dzięki uprzejmości sklepu etnobazar.pl i ten fakt nie wpłynął na wydaną przeze mnie tutaj opinię.


http://www.etnobazar.pl/

15 komentarzy:

  1. Jestem ciekawa tego olejku, bo mam problematyczną cerę:) Dobrze, że się sprawdza !

    OdpowiedzUsuń
  2. Słyszałam o tym olejku dużo dobrego:-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Co powiesz na wzajemną obserwację? Jeśli jesteś zainteresowana, odpisz u mnie.
    http://evv-vie.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  4. od jakiegoś czasu go uzywam, ale zapach to mi się nie podoba oj nie :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Fajny post, dobrze znac takie specyfiki :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wiem, że moja siostra używa go do masażu, ale nie wiedziałam że ma takie właściwości ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. ooo dużo o nim słyszałam :0
    pozdrawiam cieplutko <3

    OdpowiedzUsuń
  8. wow nie widziałam, że taki mały olejek ma takie zastosowanie sama też bym go z miłą chęcią mogła mieć :)

    OdpowiedzUsuń
  9. wymysliłaś świetne tło, bardzo pomysłowo:)

    OdpowiedzUsuń
  10. pięknie wyeksponowałaś olejek :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ojjj chyba muszę się za nim rozejrzeć :D

    OdpowiedzUsuń
  12. pierwszy raz o nim słyszę. Ciekawi mnie zapach:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Haha :) Cóż to za cudo! Również widzę go pierwszy raz na oczy!
    Widzę że chyba warto w niego zainwestować... Świetna recenzja! Dzięki za pełen profesjonalizm :*


    Pozdrawiam,
    Katherine Unique


    OdpowiedzUsuń
  14. No cóż ja również widzę go 1 raz na oczy - skoro nie powoduje u Ciebie zwiększenia ilości nie przyjacieli na twarzy to może i ja się skuszę...

    OdpowiedzUsuń

KOMENTARZE POJAWIĄ SIĘ PO ZATWIERDZENIU PRZEZ MODERATORA
* Komentarze z linkami do swoich blogów/stron nie będą publikowane *

Dziękuję, że tu zajrzałaś :D
Natalia